ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
×

Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye

FőoldalAktuálisA múzeumrólLátogatói információkKapcsolatKönyvgyűjtemény

Magyarországi Horvátok
Keresztény Gyűjteménye

Aktuális

Ars Sacra Fesztivál – Tudományos szimpózium és kiállítás Fitzkó József tiszteletére

2022.10.07

Szeptember 22-én, a XVI. Ars Sacra fesztivál keretében, a Grádistyei Horvátok Tudományos Intézetével együttműködésben emlékeztünk meg születésének 250. évfordulója alkalmából az egykori peresznyei plébánosról, Fitzkó Józsefről.

Ars Sacra Fesztivál

Az emléknapot a helyi temetőben kezdtük, ahol közösen koszorút helyeztünk el. A megjelenteket Zlatka Gieler asszony, a ZIGH elnöke köszöntötte, majd Peresznye plébánosa, Dömötör László atya mondott imát a település egykori papjáért.

A program a múzeum épületében folytatódott, ahol megnyitottuk új, Fitzkó József életét és munkásságát bemutató időszaki kiállításunkat, amelyet kollégánk, Horváth Sándor állított össze. A jelenlévőket Bencsics Miklós akadémikus üdvözölte a társrendezők nevében, útmutatást adva a kiállítás megtekintéséhez.

Ezt követően a meghívottak és az érdeklődők elfoglalták helyeiket a rendezvényteremben, ahol megkezdődött a Fitzkó József egykori peresznyei plébános születésének 250. évfordulója alkalmából rendezett tudományos szimpózium. Handler András igazgató köszöntő szavai után az alábbi előadásokat hallhatták a résztvevők: Fitzkó József és az egyház a nyugat-magyarországi horvátoknál (Horváth Sándor, Peresznye); Fitzkó József irodalmi tevékenysége (Bencsics Miklós, Kismarton); A szlovén Fitzkó József horvát nyelve (Sanja Vulić, Zágráb); A horvát Horváth József szlovén nyelve (Nina Horvat, Ljubljana).

Az emléknap fényét a peresznyei Zviranjak Kórus emelte Fitzkó József dalainak előadásával.

A Horvát Múzeum nevében hálásan köszönjük valamennyi közreműködő segítséget, és természetesen Önöknek is köszönjük kedves közönségünk, hogy ilyen nagy számban megtisztelték rendezvényünket!

A megvalósítást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. NKUL-KP-1-2022/1-000668 sz. pályázata segítette.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Vissza

További híreink

A szabadtéri közösségi tér felújítása és fűtéskorszerűsítés a múzeumban

2022.11.28

A tavalyi évben pályázati forrásból új festést kapott az épület homlokzata és fa szerkezetei, idén pedig a szabadtéri közösségi tér újulhatott meg.

Tovább...
Projektnap

Projektnap

2022.08.01

A Peresznyei Óvoda és a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteményének közös szervezésében a Kincses kultúróvoda 2021 program keretében június 10-én megrendezésre került projektnapunk.

Tovább...
A múzeum napja 2022

A múzeum napja 2022

2022.06.27

Május 14-én, a Múzeumi világnaphoz kapcsolódóan ismét megrendezésre került A múzeum napja programunk, amelyet sikerült érdekes és értékes tartalmakkal megtöltenünk.

Tovább...
Lelki délután – Horvát keresztút

Lelki délután – Horvát keresztút

2022.06.24

Március 27-én, vasárnap került sor Kőszegen a lelki délutánra és azon belül a tradicionális horvát keresztútra.

Tovább...
Larfa – Busó maszk

Larfa – Busó maszk

2022.03.10

Február 18-án nyílt meg a múzeum Larfa címet viselő új időszaki kiállítása.

Tovább...
Könyvbemutató

Könyvbemutató

2021.12.08

Október 8-án a múzeum rendezvénytermében két, a nyugat-magyarországi horvátsághoz kapcsolódó történeti és kultúrtörténeti tematikájú könyv került bemutatásra.

Tovább...
disz